Standard


Standard

SZÁRMAZÁSI ORSZÁG: Nagy-Britannia

A HIVATALOS FAJTASTANDARD KÖZZÉTÉTELÉNEK DÁTUMA: 2010.10.13.

KATEGÓRIA: Társasági kutya

FCI OSZTÁLYBA SOROLÁS
:
Osztály: 2 Pinscherek, schnauzerek
molosszerek - svájci
hegyi-, és pásztorkutyák
Csoport: 2.1 Molosszerek,
Masztiff típusú kutyák.
Munkavizsgára nem kötelezett.

RÖVID TÖRTÉNELMI ÁTTEKINTÉS:
A bulldogot, mint fajtát, az 1630-as években említik először, noha hasonló típusú, bandognak nevezett kutyák korábbi leírásokban is szerepelnek, mely elnevezést harci kutyákra alkalmazzák napjainkban. A bulldogot eredetileg bika heccelésre használták, és kutyaviadalokon is harcolt, de csak 1835 után kezdett kialakulni a rövidebb orrú, zömökebb változata, amilyennek napjainkban ismerjük. 1860-ban lépett először bulldog a kiállítási ringbe és az elkövetkező években jelentős jellembeli változásokon ment keresztül. Elbűvölően ronda kutya, egy ökölvívó arckifejezésével, melyet meghazudtol a család és a barátok iránt tanúsított szeretetteljes ragaszkodása. Az egyik legrégibb őshonos fajta, Nagy-Britannia nemzeti jelképeként is ismert és világszerte mindenhol a britekhez, illetve a legendás John Bullhoz kapcsolják.

ÁLTALÁNOS MEGJELENÉS:
Rövid szőrű, meglehetősen zömök, inkább mélyre állított, széles felépítésű, erőteljes és kompakt. Feje masszív, a testhez képest meglehetősen nagy. Semmiféle jegy, jelleg nem dominálhat annyira, hogy megzavarja az általános kiegyensúlyozottságot, vagy a kutya deformáltnak, vagy mozgáskészségében hátráltatottnak tűnjön. Az arcorri rész viszonylag rövid, a fang széles, tompa és enyhén felfelé hajló, bár nem túlzottan. Légzési nehézségeket mutató kutyák kifejezetten nem kívánatosak. A test meglehetősen rövid, jól összeillesztett, a végtagok vaskosak, jól izmoltak és erősek, elhízásra utaló hajlam nélkül. A hátulsó rész magas és erőteljes, de a nehéz mellső részhez képest kissé könnyedebb. A szukák nem olyan nagy rámájúak és erősen fejlettek, mint a kanok.

VISELKEDÉS ÉS TEMPERAMENTUM (WESEN):
Határozottság, erő és aktivitás benyomását kelti. Figyelmes, higgadt, hűséges, megbízható, bátor; ádáz külső, de szeretetreméltó belső tulajdonságok.

FEJ:
Oldalról nézve a fej a nyakszirttől az orrhegyig nagyon magas és mérsékelten rövid. A homlok lapos, a fejen és a fej körül kissé laza, finoman ráncos bőrrel, túlzásoktól mentesen, és a ráncok nem lehetnek feltűnőek, sem nem lóghatnak túl az arcon. A belső szemzug (vagy a stop közepe) és az orrhegy távolsága nem lehet kisebb az orrhegy és az alsó ajkak széle közötti távolságnál.

KOPONYAI RÉSZ:

Koponya: A fej kerülete viszonylag nagy. Elölről nézve a fej az álltól a fejtetőig nagyon magasnak tűnik, illetve széles és szögletes. A stoptól a koponyatető közepéig homlokbarázda fut, mely a nyakszirtcsontig érezhető.

Stop: Határozott.

ARCORRI RÉSZ:
Elölről nézve az arc különbözõ részeinek mindkét oldalon egy képzeletbeli vonalon egyformán kiegyensúlyozottnak kell tűnniük.

Orr:
Az orr és az orrnyílások nagyok, szélesek, feketék semmiképpen sem májszínűek, vörösek vagy barnák. Az orrnyílások
nagyok és igen nyitottak, közöttük egy határozott, függőleges, egyenes vonallal.

Fang:
A fang rövid, széles, ívelt és a szemzugtól a szájzugig mély. Az orr ránc, ha van, teljes, vagy megszakított, soha nem befolyásolhatja hátrányosan az érzékelést, vagy fedheti a szemeket és az orrot.
A szűk orrnyílás, illetve a túlságosan erőteljes orr ránc elfogadhatatlan és súlyosan szankcionálni kell.

Ajkak:
Az ajkak (pofák) vastagok, szélesek és mélyek, az alsó állkapcsot oldalt fedik, de elöl pont összeérnek az alsó ajakkal. A fogak nem látszanak.

Állkapocs / Fogak:
Az állkapocs széles, erős és szögletes. Az alsó állkapocs elölről nézve némileg hosszabb, mint a felső és mérsékelten felhajló. Az állkapocs széles és szögletes, a hat kicsi metszőfog egyenes vonalban fekszik a szemfogak között, melyek messze szétállnak. A fogak nagyok és erőteljesek, zárt fang esetén nem látszódnak. Elölről nézve az alsó állkapocs közvetlenül és párhuzamosan áll a felső állkapoccsal.

Pofa:
A szemek mellett kitáguló pofa jól lekerekített.

Szemek:
Elölről nézve mélyen a koponyában ülők, megfelelő távolságban a fülektől. A szemek és a stop egy képzeletbeli vonalon helyezkednek el, derékszögben a homlokbarázdához képest. Egymástól messze ülők, de a külső szemzugok még a pofa külső vonalán belül fekszenek. Kerekek, mérsékelten nagyok, sem nem beesettek, sem nem kidülledők. A szemszín nagyon sötét, szinte fekete. Ha a kutya előre néz, a szemfehérje nem látszódhat. Nyilvánvaló szemproblémáktól mentes.
Fülek: Magasan tűzöttek, mindkét fül mellső széle, elölrõl nézve, a fej legmagasabb pontján a koponya külső vonalának folytatása. Magasan a szemek felett, és egymástól, valamint a szemektől, a lehető legtávolabb fekszenek. Kicsik és vékonyak. A “rózsa fülek”kívánatosak, azaz a fülek hátsó oldala befelé „összehajtogatott” és visszahajló, a fülek mellső, vagy felső széle kifelé, és hátrafelé esik, a fülkagyló belseje részben kilátszik.

NYAK:
Mérsékelten hosszú (inkább rövid, mint hosszú), nagyon vastag, mély és erőteljes. Jól ívelt tarkóvonal, egy kevés laza, vastag ránccal a toroknál, melyek az alsó állkapocstól annak mindkét oldalán a szügyig kicsilebernyeget képeznek.TÖRZS
:

Felső vonal:
Közvetlenül a vállak mögött a hát kissé beesett (ez a hát legmélyebb pontja), onnantól a gerincoszlop emelkedik az ágyékig (az ágyék legmagasabb pontja magasabban fekszik, mint a vállak), majd a felső vonal a farokig ismét hirtelen lefelé tart, enyhe ívet alkotva - ez a fajta tipikus jellegzetessége.

Hát:
A hát rövid, erőteljes, a vállaknál széles.

Mellkas:
Széles, kifejezett és mély. Mindegyik borda nagyon jól ívelt. A mellkas kerek és mély. A mellső végtagok között jól leereszkedő. A bordák nem laposak, hanem jól íveltek.

Alsó vonal és has:
A has felhúzott és nem lecsüngő.

 

FAROK:
Mélyen tűzött, a tövénél meglehetõsen egyenesen kiálló, majd utána lefelé ívelő. Kerek, simaszőrű, zászlók vagy durva szőrzet nélkül. Mérsékelten hosszú, inkább rövid, mint hosszú, gyorsan egy finom végben elkeskenyedő. Lefelé irányulóan hordott (felfelé ívelő farkvég nélkül), sohasem a hátvonal fölött. A farok hiánya, a befelé növő, vagy a rendkívül szoros farok nem kívánatos.


VÉGTAGOK
MELLSŐ RÉSZ:

Általános megjelenés:
A mellső végtagok a hátulsó végtagokhoz képest rövidek, de nem annyira, hogy a hát hosszúnak tűnjön vagy a kutyát hátráltatnák a mozgásban.

Váll:
Széles, ferdén fekvő és mély, nagyon erőteljes és izmos, azt a látszatot kelti, mintha a test oldalához lenne rögzítve.

Könyök:
A könyök mélyen elhelyezkedő, a mellkastól határozottan elálló.

Alkar:
A mellső végtagok zömökek és erősek, jól fejlettek, egymástól messze állnak, vastagak, izmosak, egyenesek. A külső vonal inkább íveltnek tűnik, de a csontok erősek és egyenesek, nem görbék vagy hajlottak.

Mellső lábközép (Csüd):Rövid, egyenes és erőteljes.
Mellső mancsok: A mellső mancsok egyenesek és igen csekély mértékben kifelé fordulnak, közepes nagyságúak és mérsékelten kerekek.HÁTULSÓ RÉSZ:


Általános megjelenés:A hátulsó végtagok erős csontozatúak és izmosak, arányosan valamivel hosszabbak, mint a mellsők. A végtagok hosszúak és izmosak az ágyéktól a csánkízületig.

Térd:
A térdízület nagyon enyhén kifelé forduló.

Hátulsó lábközép (Csánk):
A csánkízület enyhén szögelt, mélyen elhelyezkedő.

Hátsó mancsok:
Kerekek és kompaktak, a lábujjak kompaktak és vastagak, egymástól jól elkülönülőek, íveltek és jól csontozottak.JÁRÁSMÓD / MOZGÁS
:
Úgy tűnik, mintha rövid, gyors léptekkel lábujjhegyen járna; a hátulsó végtagok nem emelkednek magasra a talajtól, úgy néznek ki, mintha a talajon siklanának. Futás közben a vállak felváltva kissé előretolódnak. Az egészséges mozgás rendkívül fontos.


SZŐRZET:
Szőr: Finom szerkezetű, rövid, sűrű és sima (csak rövidsége és sűrűsége miatt kemény, nem serteszerű).

Szín:
Egyszínű vagy egyszínű, fekete maszkkal. A színek mindig ragyogóak és tiszták: csíkos, vörös minden árnyalatban (őzbarna, rőt, sárgás szürke, stb.), fehér és foltos (azaz minden megadott szín kombinációja). „Dudley” (nem pigmentált orral), fekete és fekete cser jegyekkel kifejezetten nem kívánatos.

SÚLY:
Kanok: 25 kg
Szukák: 23 kg

HIBÁK: A felsorolt szempontoktól való minden eltérés hibának tekintendő, melyet az eltérés és a kutya egészségére és jólétére gyakorolt hatás mértékével pontos arányban kell értékelni.


KIZÁRÓ HIBÁK

  • Agresszív, vagy túlságosan félénk viselkedés.
  • Az a kutya, amelyik egyértelmű fizikai, vagy viselkedésbeli rendellenességeket mutat, kizárásra kerül.

MEGJEGYZÉS: A kanoknak két, szemmel láthatóan normálisan fejlett herével kell rendelkeznie, melyek teljes egészében a herezacskóban helyezkednek el.